Ronde 4: Noord-Hollandse Brabander blikvanger in Brunssum

De introductie van de livegames binnen de damwereld heeft voor grote groepen damliefhebbers wegen geopend om partijen vanaf de woonkamer, vanaf een vakantieadres, vanaf bijna elke willekeurige plaats ter wereld rechtstreeks te volgen. De noodzaak van een internetverbinding is uiteraard een vereiste, maar in heel West-Europa is internet inmiddels gemeengoed geworden. Bijkomend voordeel van die live broadcasting is de mogelijkheid om analysesoftware te laten meelopen met behulp waarvan een analyse van de stellingen wordt gepresenteerd. Het zelf moeten beoordelen van een stand is niet meer pers noodzakelijk. Kanttekeningen van collega-meekijkers maken de bezoekers op afstand deelgenoot van mogelijke varianten in de partij. Een van de nadelen van de livepresentaties is natuurlijk dat een bezoek aan de wedstrijdzalen geen must meer is om partijen te kunnen volgen. Niet zo leuk voor de organisatoren, evenmin voor sponsoren. Ontwikkelingen staan niet stil.

Een van de bijkomende voordelen van de livegames is het feit dat partijnotaties rechtstreeks in gegevensverzamelingen zoals Toernooibase worden vastgelegd. Menige toernooiorganisatie omarmt dit zelf noteren door de deelnemers van harte. De tijd die gepaard gaat met de serviceverlening die de mensen in de organisatieruimten realiseren door partijen in te kloppen, kan voor een deel door andere zaken worden ingevuld. Zo telt Brunssum intussen en twaalftal deelnemers die driftig gebruik maken van tablet en/of telefoon om hun partijen vast te leggen. Alle lof daarvoor!

Voor vandaag stond ronde 4 op het programma met een wedstrijdrooster, me even beperkend tot de topborden, om van te smullen. Vier topontmoetingen eindigden weliswaar in puntendelingen, maar zoals zo vaak zijn remise-resultaten niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan een oppervlakkige strijd tussen de spelers.

De grootste verrassing van vandaag was ongetwijfeld de zeer zwaar bevochten blauwe remise van Raymond Koopmanschap tegen grootmeester Macodou NDiaye .Volgens de mening van Kingsrow en Sjende Blyn had de Senegalees vanaf de 40e zet het betere spel, maar de SNA-speler wikkelde bekwaam af naar een duidelijke remisestand. Met de tweede plaats die hij na vier ronden op de ranglijst inneemt treedt hij in de voetsporen van zijn clubgenoten Steven Wijker en Mike Koopmanschap die enkele jaren geleden hun club SNA nadrukkelijk op de Brunssumse kaart zetten.

Anton van Berkel pakte een punt tegen Leopold Kouogueu Kouomou. De enige Amsterdamse deelnemer in Brunssum, Hein Meijer, remiseerde met Christian Niami.

Yuen Wong voegde zich vandaag ook bij het leidende groepje. Hij pakte de volle buit tegen de Limburgse favoriet Martijn van Gortel.

Leopold Sekongo bracht vanmiddag de huidige Limburgse veteranenkampioen Wiel Maertzdorf een van diens schaarse nederlagen toe. Veteranenkampioen van Nederland bij de 70+-ers Henk de Witt, winst tegen The Haque Open organisator Jan Kok, en Bert Woolschot, een verrassende blauwe overwinning op Anton Schotanus, voegden zich met die resultaten ook bij de leiders.

Tjeerd Harsma zette zijn mooie resultatenreeks voort door een punt te pakken tegen Ghislain Mounanga Amateba. Hij volgt nu op n punt van de toppers. De enige seniordame in het gezelschap, Laura Timmerman, weet zich na haar derde winstpartij keurig in de 6-puntengroep te handhaven.

De blauwe resultaten even uit de mik plukkend: PLDB-voorzitter Peter Bronstring won van Derk Kleinrensink en de beduidend sterkere Fred Passchier ging onderuit tegen Jan van den Hooff.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving