MO(NU)MENTEN

Op de website van het Brunssum Damtoernooi prijkt sinds jaar en dag de zogenaamde ranglijst aller tijden. Als onofficieel medeorganisatielid vatte ik enkele maanden geleden het plan om de top tien van deze lijst op de foto te krijgen hoewel door overlijden van n persoon ik al wist dat dit onmogelijk zou zijn, photoshop daargelaten. Toch verdienen deze tien alle aandacht.

1. B Eggens

Wijlen Tjalling Goedemoed verwoordde het correct: de man die in zijn vrije tijd met blote handen bomen uittrekt. De beer in de speelzaal. Tevens veelvuldig een van mijn tegenstanders. Speelt zoals hij eruitziet: de beuk erin. Staat de komende jaren, zeker wanneer hij steevast deelnemer blijft onaantastbaar op de eerste plek met een royale voorsprong van 63 punten op zijn eerstvolgende achtervolger.

2. Harry Velraeds

De Brunssumer. De laatste jaren weer iedere keer van de partij. Het vreemde aan Harry vind ik altijd dat ik nooit weet wat ik van hem moet verwachten. Qua theoretische kennis ongetwijfeld een topper in het veld, maar ook pechgevalletjes bevinden zich regelmatig op de route die Harry aflegt. Een kleine onoplettendheid beslist soms een partij in zijn nadeel. Gaat na deze jaargang flink respect verdienen met zijn damboek over ht Limburgs damicoon Ferdi Okrogelnik.

3. Ron Heusdens

Met flink wat geweld hebben we vooralsnog zonder succes geprobeerd Ron dit jaar naar Brunssum te lokken. De veelvuldig winnaar kampt echter met werkverplichtingen. Verplichtingen die spelen na het verlies van de A-status van NOC*NSF. Wie weet mogen we Ron dit jaar als toeschouwer begroeten in Sporthal Rumpen. Hoewel ik de laatste hoop op een inschrijving pas opgeef als we de eerste zetten van de openingsronde hebben gespeeld.

4. Valre Hermans

Iedereen kent onze knuffelbelg met soms zijn nukken maar vooral eindeloos fanatisme. Valre is n van mijn helden. Het is ook mijn clubgenoot en ik beweer altijd dat ik met mijn eigen talent, maar het fanatisme van Valre zelf een stuk verder was gekomen als dammer. Kan dagen lang kapot zitten van een tegenvallend resultaat, en dat is ook zijn grootste valstrik. Geef deze man het respect dat hij verdient, want Valre gaat voor de 25e keer (aan n stuk!) deelnemen in Brunssum.

5. Jan Terpstra

Jan is de grootste sponsor van de gezamenlijke zomertoernooien. Betaalt altijd inschrijfgeld en wint nooit een prijs. Dat is natuurlijk wel grappig maar niet serieus, Jan kan heus een goede pot laten zien en heeft in het verleden laten zien goede resultaten te kunnen boeken. We kunnen niet zonder onze Fries. In mijn Huizum-tijd was hij voor mij zeer waardevol, en ook tijdens het toernooi is Jan n van de sfeermakers waar we absoluut niet zonder kunnen. Jan gaat voor de 27e keer (aan n stuk!) deelnemen in Brunssum.

6. Peter Schellekens

De Limburger die we de laatste jaren helaas amper nog achter het bord zien. Een enkele competitiewedstrijd, en helaas niet meer in Brunssum, hoewel de speelzaal op loopafstand van zijn voordeur ligt. Peter, laat je weer eens zien in Brunssum!

7. Aat Verhaar

Aat is ook al zo iemand. Ik heb hem er graag bij, maar liever niet tegenover me. Lief voor de jeugd, stug voor zijn tegenstanders. Altijd bereid om de mensen die niet op zondag kunnen dammen vanwege hun geloofsovertuiging uit de brand te helpen. Onderschat Aat niet. Sfeermaker op de camping, stugge tegenstander, jeugd-begeleider, brengt mensen op de deelnemerslijst. We mogen Aat bijzonder dankbaar zijn!

8. Willy Okrogelnik.

Iemand die we ieder jaar zien in Brunssum, maar omdat de leeftijd begint mee te spelen bespaart hij zich het gepeins achter de borden. Wie Willy kwijt is vindt hem bij de bar, vergeet niet hem een drankje terug te geven, want niemand verlaat het pand zonder een biertje van Willy. Wat zou het fantastisch zijn als de Roermondenaar niet alleen voor mij nog n keer zijn kunsten zou vertonen in de 40e editie van Brunssum Open.

9. Fons Huijbreghts

Ik vind het typerend dat Fons zich op plek 9 bevindt. Vlak naast Willy. Dat is regelmatig zo in de speelzaal, en zonder uitzondering zo in het horecagedeelte. Ik zie Fons altijd als Limburger, hij is bij ons ingeburgerd. Fons speelde ook ooit voor Roermond. Fons is voor enkele deelnemers soms onverstaanbaar. Toch komt Fons uit Brabant. Fons, voor ons ben je Limburger, en je hoort bij ons toernooi.

10. Juul Meesters

De man van de asbak. Vroeger kreeg men bij het in ontvangst nemen van de combinatieprijs daarbij ook een persoonlijk gebakken asbak van Juul. Het voert te ver om te zeggen dat ik door Juul ben gaan dammen, maar het komt dichtbij. Juul wist mij in mijn jonge jaren wel te motiveren. Het voert ook te ver om te zeggen dat ik door Juul ben gaan roken, maar ik ben als een kind zo blij met n van de laatste asbakken die van Juul afkomstig is. Sinds ik mijn eigen huis heb bevindt de asbak van Juul zich altijd in mijn zicht.

Tien helden in een top tien die ook aangeeft waar het in Brunssum om draait: dammen en gezelligheid. En dat weet het team als geen ander te organiseren. Ik mag dit jaar zelf de top tien bestormen. Vanuit plek elf heb ik minimaal acht punten nodig om de top van de eeuwige ranglijst te beklimmen. Ik sta aan de vooravond van mijn negentiende ook op een rij(!) editie van Brunssum Open. Dat geeft herinneringen. Fraai en minder fraai. De organisatie is wel eens niet blij van mij geweest. Toen ik nog niet damde was ik regelmatig uren lang in de organisatieruimte te vinden om daar met Henk Stoop beide onze collectie flippos te completeren (mensen van na 2000 moeten maar op google zoeken wat flippos zijn). Maar vermoedelijk vooral de keer dat ik door Piet Kole op het matje werd geroepen nadat ik uit frustratie over een nederlaag de prullenbak direct buiten de speelzaal een trap verkocht waarbij deze in de toiletunits belandde.

Daarna beginnen mijn deelnames met talloze herinneringen.

De klap die ik het bord verkocht na een nederlaag tegen Jan Terpstra. Mijn allereerste stunt als 13-jarige tegen Martin van Dijk, mijn destijds prachtig gevonden combinatie tegen Feiko Stoppels, mijn marathonpartij tegen Laurent Nicault, mijn talloze partijen tegen grootmeesters, mijn overwinning op de toen nog piepjonge Martijn van IJzendoorn, mijn klok-overwinning op Jean-Marc Ndjofang, `mijn prutstoernooi in 2014, mijn 10 uit 5 start in 2015, en dan heb ik het nog niet eens over de herinneringen naast het dambord.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Civa - Scholing Zuid-Limburg

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Proeflokaal Gorissen

Damboeken.nl