Ronde 2: Elf leiders na ronde 2

Brunssum Open telt bij het ingaan van de derde ronde een kopgroep van elf personen die elk met een score van 4 uit 2 het tussenklassement aanvoeren. Dat deze groep diverse meesters en grootmeesters telt mag geen verrassing heten, stand verplicht nu eenmaal. De aanwezigheid in de hogere regionen van dammers als Tjeerd Harmsma, Steven den Hollander (vorig jaar als derde geindigd), Pierre Lacroix, Gijs Schoenmakers en Raymond Koopmanschap geeft in ieder geval meer dan voldoende aanknopingspunten te verwachten dat het Nederlandse contingent in staat wordt geacht het Afrikaanse geweld tot een maximale inzet te dwingen als het gaat om de verdeling van de prijzen. Natuurlijk moeten er nog zeven ronden worden gespeeld. De koek is dus nog lang niet verdeeld.

Laura Timmerman speelde een knappe partij tegen de Senegalese grootmeester Macodou NDiaye. De heren die op internet bij de partij een analyse plaatsten complimenteerden haar met de partij (Dolfing), maar betreurden ook een niet voor de hand liggende afwikkeling van haar op haar 48e zet (Heusdens). Ron schat in dat de partij bij een andere voortzetting remiseachtig uitziet.

Jean-Marc Ndjofang speelde, opnieuw verwijzend naar genoemde analysemensen, niet zijn sterkste partij. Tegen Wouter Morssink ontsnapte de dammer uit Kameroen wonderwel. Een remise voor de dammer van Samen Sterk was verdiend geweest, de weegschaal sloeg nu mogelijk onverdiend - door naar Ndjofang.

Jan van den Hooff, medio jaren vijftig (!!) samen met Willy Okrogelnik deelnemer aan het jeugdkampioenschap van Nederland, bereikte een mooie remise tegen Ladji Fofana uit Ivoorkust. Junior Floris Til bekroonde zijn partij tegen Rienk van Marle met een puntendeling, daarmee aantonend dat een lange loopbaan als verwoed dammer een garantie op een dubbelpunter geeft. Een mooi resultaat voor deze jonge speler uit Groningen. Het punt dat Clemens Crucius behaalde tegen Leopold Sekongo was de beloning voor een middagje verbeten knokken op het dambord. Clemens was zeer tevreden met dit resultaat.

In een toernooi met de omvang van het Brunssumse kan het bijna niet uitblijven dat clubgenoten die elkaar door en door kennen, door het lot aan elkaar worden gekoppeld. Vandaag gebeurde dat bij de heren Gerbrand Hessing en Alex Noppers. Het werd allerminst geen grootmeesterpartijtje van snel 40 zetten halen en de buit verdelen. Er werd door beiden stevig gevochten voor de winst, maar die zat er voor geen van tween in.

Marcel van der Most zal voor aanvang van de partij getekend hebben voor een punt tegen Martijn van Gortel. Toch bereikte hij de remisehaven. Tevreden nam hij de gelukwensen in ontvangst.

Folkert Jansen, gestart met een onverwacht succes op de openingsdag, kreeg tegen Gijs Schoenmakers geen kans op een herhaling van dit wapenfeit. Datzelfde gold voor Geert Jan Smit die het onverwachte succes van dag 1 voor een deel zag verdampen tegen Raymond Koopmanschap. Gerard Kramer, ook al zon voortreffelijke starter, werd in ronde twee door Anton Schotanus op een nederlaag getrakteerd.

Elke deelnemer zal wel zijn of haar eigen ervaringen hebben over de partijen die tot nu toe zijn gespeeld. Voor morgen staat ronde drie op de rol. Veel aandacht zal dan uitgaan naar de topduels tussen Macodou Ndiaye en Tjeerd Harmsma en enkele borden verderop naar de titanenstrijd tussen Steven den Hollander en Leopold Kouogueu.

Als trivium vandaag een aardigheidje: B Eggens speelde vandaag als allereerste deelnemer zijn 250e partij in een Brunssumtoernooi. Hij vierde dit feit met een winstpartij tegen Boudewijn van der Veen. Waarvan acte.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Damboeken.nl

Cafe-zaal Rumpener Beemden