Ronde 3: Nederland spreekt aan aardig woordje mee.

Bij het dammen was dat al veel eerder bekend, nu zijn onze voetbalvrouwen ook op dat niveau aanbeland.
Dat meespreken op damgebied is eigenlijk een open deur, maar die conclusie zien we na drie dagen van fanatiek dammen in Brunssum nog eens bevestigd. Christian Niami bewees vandaag eens te meer dat internationale grootheden in onderlinge duels niet op voorhand genoegen nemen met een puntendeling. De dammer uit Kameroen ging er vol in zoals dat tegenwoordig heet en daarvan werd zijn landgenoot Jean-Marc Ndjofang de dupe. In een negen-om-negen-stelling was het ineens kompleet uit. De wedstrijdklok gaf het beslissende duwtje. Niami gaat nu met de maximale score aan de leiding. Vooralsnog heeft hij daar gezelschap van GMI Leopold Kouogueu Kouomou die vandaag van Steven den Hollander won. Steven zelf had er alle vertrouwen in dat hij de stellingen in evenwicht kon houden, maar naar eigen zeggen dacht hij daar waarschijnlijk iets te simpel over. Het werd dus een pijnlijke nul, zijn tweede op Brunssumse bodem (vorig jaar moest hij eenmaal de punten laten aan de uiteindelijke toernooiwinnaar Erno Prosman).

Omdat de ratingwaarden bij een gelijke puntenscore bepalend zijn voor de onderlinge rangorde kijken de Nederlanders op dit moment nog even de kat uit de boom. Op de plekken drie tot en met vijf vinden we achtereenvolgens Raymond Koopmanschap (knappe winst tegen Thomy Lucien Mbongo), Hein Meijer (succesvol tegen Pierre Lacroix) en Anton van Berkel, die Gijs Schoenmakers verschalkte.

Bijzonder knap is de prestatie van Tjeerd Harmsma. Hij slaagde erin om een verdiend punt te pakken tegen grootmeester NDiaye.

Elf deelnemers kunnen na drie ronden bogen op een +2-score. Onder hen de Limburgse dammers Martijn van Gortel en Wiel Maertzdorf die zich temidden van de helden keurig weten te handhaven.
Een groot peloton vierpunters staat vervolgens op gehoorafstand van de top.

Toon Pierik, die we na een lange afwezigheid van het wedstrijddammen onderhand een huisdammer mogen noemen, speelde inmiddels drie keer remise, een resultaat dat een stevige basis is voor een plek in de middenmoot. Ook Albert Middelkoop, die we in de ranglijst terugvinden op plek 53, is na driepuntendelingen nog ongeslagen.

Aan de achterkant van de ranglijst is het ook dringen geblazen. Negen deelnemers hebben in het eerste weekend n enkel punt bijelkaar gesprokkeld, en vijf deelnemers wachten nog op het eerste succesje. Met name voor die laatste groep geldt het bekende principe dat erbij zijn belangrijker is dan het presteren. Hun tijd komt nog wel.

Maandag belooft het een warme dag te worden daar in de Rumpen Sporthal. De volgende combinaties prijken op de wedstrijdrooster: Leopold Kouogueu tegen Anton van Berkel, Christian Niami speelt tegen Hein Meijer, de enige Nederlandse grootmeester in het deelnemersveld, en Raymond Koopmanschap kan zijn borst nat maken wanneer hij aantreedt tegen Macodou Ndiaye,

Piet Bouma vat ronde 3 als volgt samen:

Nederlandse subtoppers strijden met Afrikanen in Brunssum

Na drie ronden in het Brunssum Open NK hebben de Nederlandse subtoppers MI Anton van Berkel en GMI Hein Meijer gelijke pas gehouden met de Afrikaanse spelers MF Christian Niami (Kam.) en GMI Leopold Kouogueu Koumou (Kam.). Zij hebben allen zes punten uit drie partijen gescoord. Verrassend is dat youngster Raymond Koopmanschap eveneens tot deze kopgroep behoort. Hij versloeg vandaag MI Thomy Lucien Mbongo (Kam.).

De Senegalese grootmeester Macodou NDiaye speelde remise tegen Tjeerd Harmsma. Zij voeren een grote groep vijfpunters aan. Absolute favoriet Jean Marc Ndjofang (Kam.) verloor vandaag merkwaardig door tijdoverschrijding van zijn landgenoot Niami en zal een hele klus hebben om zich via de resterende zes ronden nog in de strijd rond de hoofdprijs te mengen.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Ons Gastvrije Brunssum

Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Gemeente Brunssum

Bakkerij Smeets