Joop Verstappen de grote verrassing in Brunssum

Joop Verstappen verrast in Brunssum


Hij glunderde van oor tot oor en daar was dan ook alle reden voor. Enkele ogenblikken nadat hij met zijn Oekrainse tegenstander Danylo Sokolov een remise was overeengekomen, besefte hij pas goed welke geweldige prestatie hij de afgelopen week had neergezet.

Het toernooi in Brunssum, het 45e in de reeks die in 1978 startte, trok dit jaar 50 deelnemers. Voor Brunssumse begrippen een relatief gering aantal, maar in kwaliteit deed het evenement niet voor haar voorgangers onder.

Joop Verstappen opende Brunssum Open 2023 meteen met een gouden verrichting: een puntendeling tegen Nijmegen-organisator Rienk van Marle. Alsof deze prestatie nog niet genoeg was moest de favoriet voor de eindzege, Wouter Morssink die met een rating van 1323 boven iedereen uitstak, op de tweede speeldag ook in een remise berusten.

In de derde ronde pakte Joop een overwinning en in de zes ronden die daarna nog volgden heeft hij die scorende lijn weten door te zetten. De druk zal naarmate het toernooi vorderde opgevoerd zijn, maar met een score van 12 uit 9, zonder verliespost, kan Verstappen terugkijken op een superweek dammen.

Het toernooi werd, even verrassend, met 15 punten gewonnen door de Belgische dammer Kenny Le Roy. Hij werd daarmee de eerste Belgische dammer van welk Nederlands zomertoernooi dan ook. Op de tweede plaats eindigde de Danylo Sokolov die twee punten op de winnaar moest toegeven.

Joop werd ook prijswinnaar in de drie subklassementen. In Brunssum is het gebruikelijk dat een deelnemer evenwel slechts in n categorie een prijs kan winnen. Voor Joop hield dat in dat hij winnaar werd van het Limburgklassement, en als eerste (zonder prijs) eindigde in het rating-950-1150 klassement en tweede bij de 55+-ers. Leuk voor de deelnemers die in die betreffende categorieen als vierde eindigden want zij deelden nu mee in de prijzenpot.

Peter Hernaamt werd winnaar van het rating-tot-950-klassement, een prestatie die hij enkele jaren geleden ook al eens leverde.

Voor verdere details kijk op www.brunssumdamtoernooi.nl en op de Facebookpagina van het toernooi. Daar vindt u ook beeldmateriaal van negen dagen dammen in Brunssum.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Hotel-Cafe Rumpenerhof

Proeflokaal Gorissen

Plan uw Kantoor

Cafe-zaal Rumpener Beemden