Ronde 9: Aleksej Domchev winnaar 44e Brunssum Open

Zinderend spannend was de laatste ronde, op de eerste 12 borden zelfs 11 beslissingen en uiteindelijk een terechte kampioen in de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev die stralend de huldiging onderging. Een zeer geslaagd 44e toernooi in Brunssum heeft een nieuwe naam op de erelijst en die mag er zijn. Voor de spelers de organisatie en de vele bezoekers live in de zaal en online was Brunssum ook dit jaar weer een geweldig dam event.

Bij de sluiting van het toernooi stond toernooidirecteur Dieter van Gortel wel ook even kort stil bij de tweespalt binnen de damwereld en de haat berichten op een bepaalde voor dammers populaire facebook site (en priv berichten) maar meer dan teleurstellend wilde hij het niet noemen. Heel erg vervelend natuurlijk maar de organisatie van Brunssum-Open staat achter zijn keuzes en de vele positieve reacties van dammers uit alle uithoeken van het land en van ver daarbuiten maken dat we het negatieve maar als ter kennisgeving opslaan in onze herinneringen.

Elke dag weer waren er veel bezoekers in Brunssum en ook online is er veel aandacht geweest voor de semi-live partijen en er was dan ook heel wat te genieten in Brunssum.

Voor de diverse klassementen was er op de slotdag nog volop strijd en natuurlijk zijn er dan zowel grote teleurstellingen als blije gezichten.

Eerst maar eens het algemeen klassement. De koplopers Domchev en Stempher moesten wel winnen om kansen te hebben en voor Ron Heusdens was het hopen dat ze dat niet zouden doen. Uiteindelijk is het Domchev die voordeel heeft tegen Woolschot en dus heeft hij de beste kansen Als de winst binnen is gaat ook Stempher toch nog winnen al leek het daar lang helemaal niet op. Er is veel analyse op toernooibase over deze partij met de slotconclusie dat het wel remise had moeten zijn voor Hans Rinner.

Even leek het ook op WP gelijk te worden tussen de twee koplopers maar uiteindelijk is de winst toch voor Domchev als Remco Korteland de winst pakt en voor Domchev twee extra WP punten. Ron Heusdens won ook al had B Eggens wel remise moeten spelen, in een afwikkeling van Heusdens sloeg B verkeerd en verloor toch nog.

Achter de top drie was de vierde plaats voor Wouter Morssink die als enige 13 punten heeft.

Voor de top tien, de prijswinnende groep waren nog 18 spelers in de race en die zaten allemaal in onderlinge duels. Spanning gegarandeerd dus en dat levert vrolijkheid en verdriet op. Hans Rinner toch wel de grootste verrassing van het toernooi is uiteindelijk vijfde geworden en Nijmegen organisator Rienk van Marle is nummer 6 van de eindstand.

De nummer 7 tot 9 wonnen hun laatste wedstrijd en vielen daardoor nog juist in de prijzen. Martijn van Gortel won het duel om de beste Limburger van Tom Swelsen en de Ukrainer Danylo Sokolov won van Fons Huybrechts, en Tjalling van de Bosch scoorde een belangrijke 55+ overwinning tegen Wiel Maertzdorf die daardoor teleurstellend uit de top is weggevallen. Be Eggens is als beste 11 punter nog net tiende geworden.

De subklassementen.

Beste jeugdspeler was Danylo Sokolov die met zes overwinningen 12 punten bij elkaar speelde.

Het ratingklassement tot 950 heeft aan de kop een trio met 9 punten. De eerste plaats ging naar Eelco Kuipers voor Eric van t Hof en Jasper Kole.

De rating tot 1100 ook drie spelers met gelijk punten totaal (11). Winnaar de Belg Hubert de Baetselier voor de Duitser Clemens Crucius en Rudi van Velzen.

De grootste klasse het 55+ klassement was voor Ron Heusdens voor Tjalling van den Bosch en Be Eggens.

Het ploegenklassement was voor Cema/De Vaste Zet. Op de voorlaatste speeldag had de Geleense ploeg de
koppositie verloren en was naar drie gezakt maar in de slotronde kwam het toch allemaal weer goed en met 43 punten was dat net een meer dan Samen Sterk en op de derde plaats DIOS/Eureka. Het was Clemens Crucius overigens die in de laatste partij van het toernooi dat extra punt scoorde.

Natuurlijk is er tenslotte een klassement voor de Limburgers uit zowel Nederland als Belgi. Hier is Martijn van Gortel de winnaar geworden voor Hubert de Baetselier en Willy Maertzdorf. Omdat Hubert al een eerste prijs had in de 1100 klassement ging hier de tweede prijs naar Maertzdorf en schuift Tom Swelsen naar de derde prijs.

Het volgende Brunssum-Open staat inmiddels op de agenda voor 4 -12 Augustus 2023 en de eerste aanmeldingen zijn al binnen en hotelkamers gereserveerd.

De organisatie denkt normaals De gemeente Brunssum, de sponsoren, de vrijwilligers en bovenal de spelers die er een geweldig toernooi van hebben gemaakt, jullie waren super.

Organisatie Brunssum-Open.

Bron: DvG, Facebook
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Hotel-Cafe Rumpenerhof

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Civa - Scholing Zuid-Limburg