Ronde 9: Litouwse winnaar in Brunssum Open

Aleksej Domchev is winnaar geworden van de 44e editie van het Brunssum Open damtoernooi.
In de slotronde moesten de drie leiders na de achtste ronde vol aan de bak om hun posities te consolideren. Dat lukte uiteindelijk, maar de matadoren moesten tot het uiterste gaan om de favorietenrollen waar te maken.

Grootmeester Domchev won van Bert Woolschot, maar zijn naaste achtervolgers - en medekanshebbers voor de eindzege - kwamen ook tot de volle winst. Michel Stempher, in het recente verleden als eens als derde geindigd in Brunssum, handhaafde zich keurig op de tweede plaats door een overwinning ten koste van de verrassing van dit toernooi, Doetinchemmer Hans Rinner. Weerstandspunten scheidden de nummers 1 en 2 van elkaar.

Ron Heusdens, met vier toernooizeges leider in de eeuwige rangschikking, moest tegen B Eggens diep gaan om de aansluiting met de top te behouden. Hij won en daardoor werd hij toch nog afgetekend, zij het via een groter weerstandspuntenaantal, derde.

Wouter Morssink, in de twee jongste edities als vijfde afgevlagd, legde nu beslag op de vierde plaats, nog net voor Hans Rinner die na remises tegen de beide grootmeesters, uiterst tevreden was met zijn vijfde stek.

In de subklassementen waren er overwinningen voor Ron Heusdens bij de 55+-ers. Tjalling van de Bosch kreeg de lachers op zijn hand toen hij in een ietwat vreemde uitdossing bij de prijsuitreking verscheen om zijn verdiende prijs op te halen. Hij eindigde als tweede voor B Eggens.

In het Limburgklassement was Martijn van Gortel het meest produktief. Wiel Maertzdorf werd tweede voor Tom Swelsen.

In het ratingklassement voor de deelnemers met een rating van 950 tot 1100 was het podium van internationale allure. Genkenaar Hubert de Baetselier werd nummer 1, Clemens Crucius uit Keulen werd nummer 2 en Rudi van Velzen vorgde voor een Nederlands tintje op het ereschavot.

Bij de rating tot 950 deelnemers waren twee dammers/schakers prijswinnend. Eelco Kuipers werd de man met de hoogste score, zijn clubgenoot Eric van het Hof werd tweede. Jasper Kole redde de Limburgse eer door als derde te finishen.

In de jeugdgroep ging de eindzege naar Danylo Sokolov uit Oekraine. Albert Cramer eindigde op eerbiedige afstand als tweede.

Voor de gedetailleerde subklassementen klik hier.

Voor de eindstand klik hier.

Het Verenigingenklassement werd gewonnen door het team van Cema/De Vaste Zet, vr de dammers van Samen Sterk uit Hazerswoude en DIOS/Eureka uit Brunssum/Heerlen.

De mooiste combinatie werd ingeleverd door Yoshua van der Most uit Alblasserdam. Hij deed dat via een na analyse verkregen winstgang vanuit deze stelling:

De gemiste mogelijkheid verloopt als volgt:
34. .......... 13-19
35. 24x22 23-28
36. 32x23 21x43
37. 48x39 15-20
38. 25x14 03-09
39. 14x03 12-17
40. 03x23 16x36

Speler van de dag werden achtereenvolgens: Eelco Kuipers, Jo Hollands, Boudewijn van der Veen, Remco Korteland, Albert Cramer, Bert Verton, Rob van Westerloo, Hubert de Baetselier en Louis de Frakrijker.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Hotel-Cafe Rumpenerhof

Ons Gastvrije Brunssum

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Civa - Scholing Zuid-Limburg