Topduels wars van puntendelingen

Voor vandaag stond de voorlaatste ronde van Brunssum Open 2018 op het menu. Met een reeks toppers die er zijn mocht. Wat te denken van de smakelijke gerechten tussen Gijs Schoenmakers en Ndiaga Samb,
Christian Niami en Yifu Du, Michel Stempher en Shuimu Jin en Shaomake Chen en Steven den Hollander.

Waar in het verleden tegen het einde van het toernooi nogal eens kwistig met remises werd gestrooid, was daar vandaag allerminst sprake van. Van de vier genoemde duels eindigde er uiteindelijk een in een puntendeling en dat was geen salonremise.

Voor de Limburgse natie ging natuurlijk veel, zo niet alle, aandacht uit naar de partij tussen Schoenmakers en Samb. Zou de Maastrichtenaar zich in de top van het klassement kunnen handhaven. Samb is niet de eerste de beste dammer maar dat geldt voor Gijs net zo. Het werd een strijd op het scherpst van de snede. Samb, qua rating de sterkste in het deelnemersveld en drager van de GMI-titel, is niet naar Brunssum gekomen om zomaar wat te schuiven. Hij ging er, zoals je van een topper mag verwachten, vol in. Tot teleurstelling van velen trok de Senegalees in de partij aan het langste eind, Gijs vertwijfeld achterlatend.

De overwinning was ook nodig want ook Niami, gretig op zoek naar een Brunssumse dubbel, kwam vanmiddag tot winst. De Chinees Yifu Du gaf kranig partij en lange tijd leek het voor de oppervlakkige toeschouwer dat de jongeling misschien wel voor een nieuwe stunt zou gaan zorgen. Zover is het niet gekomen. De man uit Kameroen kreeg in het late middenspel vat op het spel van zijn opponent en gaande weg bouwde hij het voordeel uit totdat zijn tegenstander inzag dat verder spelen kansloos was.

Michel Stempher was vandaag vrij snel klaar. Hij klopte Jin in een wel erg korte partij. Met 12 punten ging hij enkele uren aan de leiding van het klassement, maar zodra de beide Afrikanen hun notatiebiljet inleverden eisten zij metterdaad de kopposities op. Michel heeft uitstekende vooruitzichten om morgen bij de prijsuitreiking op het podium te eindigen.

Samb en Niami, in deze volgorde, staan met elk 13 punten op de topplekken, meteen gevolgd door Stempher met een punt minder. Daarachter volgt een groep van 9 dammers die ieder 11 punten hebben verzameld. Spanning alom dus.

Wonderlijk genoeg spelen de hooggeklasseerden in de negende ronde geen van allen tegen een directe collega. Het rooster voor de slotdag vermeldt de partijen tussen Ndiaga Samb en Gerwin Mollink, tussen Christian Niami en Shaomake Chen en die tussen Marc de Meulenaere en Michel Stempher.
De Meulenaere is zo'n beetje vanuit het niets opgeklommen naar een plaats bij de eerste 10.
Steven den Hollander en Theo Schippers betwisten elkaar een hoge plek in de enveloppenstrijd
en datzelfde doen Yifu Du en Gijs Schoenmakers.

In de diverse subklassementen komen nog verschillende dammers in aanmerking voor een extra prijs. Alleen bij de aspiranten steekt Shaomake Chen met kop en schouder boven zijn leeftijdsgenoten uit. De hoofdprijs kan hem niet meer ontgaan.

DIOS-Eureka gaat in het Verenigingsklassement aan de leiding, maar de voorsprong op de nummer 2, het viertal van Witte van Moort, bedraagt slechts n punt.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving