Strijd om de langste adem is begonnen

Krijgt het Brunssumtoernooi dit jaar een Nederlandse winnaar of gaat de hoofdprijs richting de evenaar? Na tweederde van het toernooi hebben drie dammers zich losgeweekt van de overige deelnemers. Steven den Hollander is op dit moment Nederlands troef. Hij deelt de eerste plaats met Christian Niami, gebrand op een herhaling van 2017, en NDiaga Samb die vanuit de luwte inmiddels opgeklommen is naar een toppositie.

Steven deed in de vijfde ronde goede zaken door te winnen van Clemens Crucius al kostte dat veel moeite. De investering loonde. Vandaag in de zesde ronde bleek hij opgewassen tegen de machtsgreep van Niami en op basis van weerstandapunten bleef de Nederlander aan de leiding.

Ndiaga Samb won vanmiddag van Nicolai Kytchkin. De taaie dammer uit Yakoetsk zag zijn inspanningen niet beloond met een door hem zo gehoopte puntendeling. Samb klom daardoor naar de tweede stek.

De opmerking te zeggen dat de wedstrijd nog niet gelopen is lijkt een open deur. Elk van de spelers uit de groep van vijf dammers die op n punt van de leiders volgt kan bij een halve misstap van de koplopers zomaar kanshebber worden. Michel Stempher, Yifu Du, Theo Schippers, Frank Teer en Gijs Schoenmakers beschikken allen over de potentie een serieuze greep naar de dammacht te doen.

Stempher, die dit seizoen in de nationale clubcompetitie de kleuren van DIOS-Eureka vertegenwoordigt, is gebrand op een topklassering. In Theo Schippers en Gijs Schoenmakers heeft Limburg mensen in huis op wier cv een overwinning in het Brunssumtoernooi niet zou misstaan. Frank Teer bewijst dat eerzucht niet verzwakt. In 1981, bijna vier decennia geleden, schreef hij Brunssum'81 op zijn naam. Een herhaling van dat huzarenstukje in 2018 is vergelijkbaar met een niet verwacht Olympisch succes van een herintredende atleet. De Chinese jongeling Yifu Du is de grote verrassing, alhoewel.. in de eerdere deelnamen in Brunssum heeft hij al aangetoond heel wat in zijn mars te hebben. Hij scoorde bij zijn twee eerdere deelnamen steeds 12 uit 9.

Achter de groep negenpunters bevindt zich een groep van 11 deelnemers met elk 8 punten. Niet uitgeschakeld voor een toppositie, maar niet bepaald geroepen om hieruit een toernooiwinnaar te verwachten.

In speelronde 7 opnieuw een reeks interessante duels. Wat te denken van de strijd tussen Steven den Hollander en Gijs Schoenmakers? Limburg ziet al heel erg languit naar een winnaar uit de regio. Slechts tweemaal in de 40 eerdere edites ging een Limburgse dammer het de hoofdprijs naar huis. Gijs lijkt een potentile toernooiwinnaar maar om dat waar te maken zal hij zal toch eerst nog enkele hobbels moeten nemen. Steven den Hollander is de eerste in de reeks obstakels.

Christian Niami en Ndiaga Samb betwisten elkaar morgen het leiderschap van het Afrikaanse deel van de deelnemersveld. Wordt het een kopie van de Samb - Niami confrontatie van enkele dagen geleden?
Theo Schippers en Michel Stempher, nu dus allebei teamgenoten in de DIOS-Eurekaformatie van het seizoen 2018-2019, moeten elkaar als broeders in de strijd bestrijden. Frank Teer treedt aan tegen het talent Yifu Du. Luc de Kruijf die tot dusverre nog geen tegenstanders van grote faam tegenover zich heeft gezien, mag morgen aantreden tegen grootmeester Bassirou Ba.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving