Het aftellen is begonnen, nog elf keer slapen gaan

Over twaalf dagen start de 30e editie van een Brunssumtoernooi, dit jaar onder de naam Brunssum Open 2007. Met het zesde lustrum van de toernooireeks hebben we een punt bereikt dat we een aantal jaren geleden niet voor mogelijk hielden.

Voor de 13e keer zijn we te gast in een van de gebouwen van de intussen Carbooncollege geheten scholengemeenschap waartoe het voormalige Romboutscollege behoort.

Op het moment waarop deze letters over het scherm rollen staat de teller voor wat betreft het aantal deelnemers op zeventig. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht niet zoveel, maar gezien eerdere ervaringen duidt dat op een deelnemersveld dat rond de 90 zal liggen wanneer het toernooi, het jubileumtoernooi, op vrijdag 3 augustus van start gaat.

In vergelijking met de hoogtijdagen lijkt het toernooi ietwat aan aantrekkingskracht te hebben ingeboet. Deelnemersaantallen van boven de 100 mochten we, het 5e lustrum even buiten beschouwing latend, al een tijdje niet meer verwelkomen. Maar het is niet alleen het aantal deelnemers dat bepaalt of een toernooi in de smaak valt bij de dammers. Kijk eens hoeveel dammers ieder jaar weer opnieuw Brunssum aandoen, de club van vaste bezoekers zeg maar. Friese bijna-beroepsdammer Jan Terpstra weet er van mee te praten. Hij is er dit jaar voor de 17e keer op rij (!) bij. En hij is niet de enige met een lange staat van dienst. Kennelijk beseft een grote groep dammers dat deelnemen in Brunssum toch iets speciaals heeft. Daar zijn we best wel een beetje trots op.

Wat dit jaar bijzonder prettig is, is de deelname van maar liefst 5 dammers uit Frankrijk. Samen met de deelname van n of meer dammers uit Belgi, Duitsland, Rusland, Mali, Senegal en Ivoorkust is dit jaar een groot aantal nationaliteiten in Zuid-Limburg vertegenwoordigd. In vergelijking met vorig jaar is dit aantal bijzonder hoopgevend.

Net als vorig jaar moesten, of mochten we, enkele talentvolle jeugdspelers die oorspronkelijk op de deelnemerslijst voorkwamen, weer van de lijst afhalen. Zo neemt Jannes Kromhout tijdens Brunssum 2007 deel aan het EK voor pupillen, en zal Ingrid de Kok haar opwachting maken bij het EK voor aspiranten.

Ervaring leert dat vaak in de aanloopweek naar het toernooi diverse dammers alsnog besluiten om naar Brunssum te komen. Zo missen we op dit moment nog de namen van enkele Belgische damvrienden die nagenoeg ieder jaar in de eerste week van augustus present zijn. Voor een hittegolf als vorig jaar bestaat dit jaar geen vrees.

Kanshebbers voor hoge klasseringen?

Uiteraard zullen de deelnemers met de hoogste ratings uitgesproken favorieten zijn voor de eindoverwinning. In dat geval komen de dammers uit Afrika meteen om de hoek gluren.
Maar ook van Nederlandse, en zelfs van Limburgse, bodem, strijden er dammers mee die op voorhand als kanshebber voor een hoge klassering gelden. Het noemen van namen is gevaarlijk, met een blik op de ratingwaarden van de deelnemers kunt u zelf een inschatting maken wie er serieuze kanshebbers zijn voor de eindzege.

De diverse subklassementen zorgen ervoor dat elke deelnemer ongeacht zijn speelsterkte, kans maakt op een prijs. De deelnemers in de jeugdcategorien strijden zelfs op meerdere fronten mee, want zij acteren behalve in hun eigen leeftijdscategorie ook voor de hoofdprijs. De ratinglijst bekijkend komen we bij tal van dammers die Brunssum Open 2007 toch nog de allure van een toptoernooi zullen geven.

Bij de Limburgse deelnemers zijn Erwin Heunen en Brion Koullen op grond van hun rating kanshebbers voor een topklassering en zij zullen zich ongetwijfeld mengen in de strijd om de prijzen.

Kortom: tussen kanshebber zijn en het toernooi op je naam schrijven ligt een periode van negen dagen waarin je vanuit de favorietenrol naar de hoogste plek moet zien te komen.

Opvallend is dit jaar ook weer het grote aantal jeugdspelers dat Brunssum aandoet. Een gezonde ontwikkeling, temeer juist de zomertoernooien uitstekende kansen bieden om wedstrijdritme op te doen, voor de jeugd bovendien een voedingsbodem om gegrepen te worden door het spelletje. De dammers van WSDV uit Wageningen koppelen de deelname aan het toernooi aan een vakantieweek voor de hele jeugdgroep. Petje af voor de leiders van deze groep die intussen 15 dammers/damsters groot is. Met het landelijke en beeldschone dorpje Mechelen als uitvalsbasis zullen zij ruim een week kunnen genieten van het vele moois dat Zuid-Limburg ook buiten het dammen te bieden heeft.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving