Brunssum Open 2006: een voorbeschouwing

Over koud tien dagen start de 29e editie in de reeks Brunssumtoernooien, dit jaar onder de naam Brunssum Open 2006.

Opnieuw is het Romboutscollege de lokatie waar het damgebeuren zich zal gaan afspelen en het organisatiecomit is uiterst ingenomen met de geboden kansen op opnieuw in deze gebouwen het toernooi te kunnen organiseren. Dit jaar zijn we voor de 12e keer in deze scholengemeenschap te gast.

Een blik op het deelnemersveld maakt al gauw duidelijk dat het toernooi in vergelijking met voorgaande jaren aan aantrekkingskracht lijkt te hebben ingeboet. Telde het toernooi van 2001 honderd deelnemers, het jubileumtoernooi in 2002 zelfs 124 deelnemers en de daaropvolgende jaren resp. 108, 92 en 90, dit jaar reikt het aantal deelnemers, we schrijven 22 juli, nog niet verder dan 76. Op zich natuurlijk altijd nog een heel aantrekkelijk aantal belangstellenden, maar het is toch een teken aan de wand.

Bekijken we de namen van de deelnemers dan valt op dat Erno Prosman en zijn team, de Prosmaniagroep, met een geweldig groot aantal personen Brunssum aandoet. Dat geldt trouwens ook voor de groep van Gerard Zijlema en zijn helpers die met een minstens zo grote groep jonge dammers naar Zuid-Limburg afreist om hun damkunsten te gaan vertonen.

Wat meteen ook opvalt is het nagenoeg ontbreken van buitenlandse inbreng. Naast twee half-Limburgse Duitse dammers, en een debuterende Fransman zien we sinds enkele dagen de Malinees Diakit op de lijst van deelnemers prijken.

Voor het toernooi is het jammer dat enkele talentvolle jeugdspelers die oorspronkelijk op de deelnemerslijst voorkwamen, hebben moeten afzeggen. Juister is het om te stellen: mogen afzeggen. Zo neemt Jannes Kromhout tijdens Brunssum 2006 deel aan het EK voor welpen is Estland, zal nationaal meisjeskampioene Ingrid de Kok haar opwachting maken bij het WK voor meisjes junioren in Hijken en kreeg Martijn Rentmeester de kans om een gooi te doen naar de titel van WK junioren, eveneens in Hijken.

Ervaring leert dat vaak in de aanloopweek naar het toernooi diverse dammers alsnog besluiten om naar Brunssum te komen. Zo missen we op dit moment nog de namen van enkele Belgische damvrienden die nagenoeg ieder jaar in de eerste week van augustus present zijn. Mogelijk vrezen zij dat de huidige hittegolf tot half augustus zal aanhouden.

Kanshebbers voor hoge klasseringen?

Het ontbreken van internationale toppers heeft tot gevolg dat er dit jaar wellicht meer kanshebbers voor ereplaatsen zijn dan in voorgaande jaren. Erno Prosman, voormalig nationaal kampioen en in Brunssum drie keer eerder gehuldigd als toernooiwinnaar, steekt qua rating een heel eind boven de overige deelnemers uit. Dat plaatst hem in een favorietenrol, maar voor de hoofdprijzen zijn er nog genoeg andere gegadigden. Michiel Kloosterziel, geen onbekende meer in Brunssum en ook al deelnemer aan het NK, zien we in staat om de strijd om de eerste plaats aan te gaan. Bennie Provoost, ook al een deelnemer aan het NK maar nog nooit eerder in Brunssum te gast, zal ongetwijfeld mee gaan strijden om de ereplaatsen. En zo de ratinglijst bekijkend komen we bij tal van dammers die Brunssum Open 2006 toch nog de allure van een toptoernooi zullen geven.

Zonder wie dan ook te kort te willen doen: ook John Lewkowicz, met een rating van 1202 de hoogstgewaardeerde van de 18 Limburgse dammers, zal zich mengen in de strijd om de prijzen.

Kortom: tussen kanshebber zijn en het toernooi op je naam schrijven ligt een periode van negen dagen waarin je vanuit de favorietenrol naar de hoogste plek moet zien te komen.

Opvallend is het grote aantal jeugdspelers dat dit jaar Brunssum aandoet. Een gezonde ontwikkeling, temeer juist de zomertoernooien uitstekende kansen bieden om wedstrijdritme op te doen, voor de jeugd bovendien een voedingsbodem om gegrepen te worden door het spelletje, dat des te waardevoller is indien een groep of vereniging gezamenlijk het toernooi beleeft als onderdeel van een clubvakantie. De dammers van WSDV kunnen er over meepraten.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving