Juul Meesters, Brunssummer ten voeten uit

Laat het woord Brunssumdamtoernooi vallen en tien tegen n dat je luisteraar reageert met "o, het toernooi van Juul Meesters".
Daarmee wordt meteen het jaarlijkse damevenement in Zuid-Limburg gekarakteriseerd.

Juul neemt dit jaar, met zijn 81 jaar de oudste deelnemer, voor de 19e keer deel aan een Brunssumtoernooi. Daarmee wordt hij dit jaar recordhouder wat het aantal starts in dit vermaarde damtoernooi betreft.
Maar wat lang niet iedereen weet is dat Juul Meesters een van de grondleggers is geweest, en mede aan de basis heeft gestaan, van wat nu tot een internationaal vermaard damevenement is uitgegroeid.

Toen Juul in de zomer van 1977 tijdens een bestuursvergadering van zijn club De Ridder reageerde op een voorstel van Henk Stoop om te komen tot de organisatie van een meerdaags toernooi in de mijnstad, was meteen duidelijk dat hij daaraan zijn steentje wilde bijdragen. De Riddervoorzitter Toon Pierik was meteen enthousiast over het idee, en langzaam maar zeker werden plannen gesmeed om een vakantiedamtoernooi Brunssum'78 in de steigers te gaan zetten. Twaalf puike dammers, zes Limburgse toppers en zes nationale toppers, allemaal jeugdspelers, traden aan in het eerste Brunssumdamtoernooi.

Het werd een geweldig succes en er kwam een vervolg, nee, er kwam een hele reeks aan vervolgen.
Juul was in die opstartfase een soort geestelijke vader voor het toernooi. Niet alleen volgde hij alle voorbereidingen, vanaf het vierde toernooi was hij en zijn echtgenote Maria gastheer en gastvrouw voor een aantal jeugdige dammers die in hun huis een gastvrij onthaal vonden. Van zelf deelnemen kwam in die aanloopfase natuurlijk niets terecht, en daarom heeft Juul 'pas' 18 keer eerder deelgenomen aan wat voor een deel ook 'zijn' toernooi is geworden.

Maar Juul is meer dan een deelnemer aan het Brunssumdamtoernooi. Juul is een van de oprichters van De Ridder, in 1936 al, en in 1953 werd de club nieuw leven ingeblazen nadat er even de klad in was gekomen.
Binnen die club bekleedde hij in de loop der jaren allerlei funkties, maar het omgaan met de jeugd, het lesgeven op school, en, de link naar de Brunssumtoernooien is gelegd, als er maar jeugd aan te pas komt is Juul in zijn element.

Twee keer werd Juul in zijn lange damloopbaan kampioen van Limburg, voor het eerst in 1957, en vele jaren later nog een keer. De tweede keer deed hij dat zelfs met een 100% score. Het behalen van clubkampioenschappen is hem evenmin vreemd.

Schooldammen, diplomaconsul spelen, jeugdleider van de PLDB, het is een greep uit de veelheid aan rollen die Juul in de loop der jaren vervulde.

Had hij nog tijd voor andere zaken. Zeker wel: naast het vrij rustige damspel beoefende Juul in zijn jongere jaren een gevechtssport, het worstelen en in die hoedanigheid veroverde hij ooit, hou me tegoede als het niet helemaal juist is, ooit een Zuid-Nederlandse titel.

Zijn creativiteit in het maken van asbakjes en wandborden is spreekwoordelijk. Bij het vijfde Brunssumtoernooi in 1982 maakte Juul, enthousiast amateurpottenbakker, een asbak voor degene die de mooiste slagzet uitvoerde. Henk Stoop werd de gelukkige winnaar, bij gebrek aan betere inzendingen zoals Henk nadien beweerde. 23 jaar later is die traditie van de zelfgebakken asbak voor de mooiste slagwending nog steeds levend, sterker nog, de nkele jaren geleden ingevoerde 'speler van de dag' is een een creatie van Juul himself. Ook de winnaar van deze dagelijks toe te kennen prijs ontvangt als blijvende herinnering een bijzonder smaakvol ontworpen potje, gebakken door de meester(s) zelf.

Veelzijdigheid, dat is een van de opvallende kenmerken die Juul Meesters overduidelijk karakteriseert.

Dammend Brunssum wenst hem voor 2005 een goed toernooi toe.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving