Topspanning in Brunssum

Natuurlijk het klopt dat Brunssum Open in zijn 41e editie minder sterk bezet is dan bijvoorbeeld vorig jaar maar daarom is het niet minder spannend aan de top. Met nog twee ronden te gaan kunnen nog negen spelers aanspraak maken op de toernooiwinst en daarachter staat nog een flinke groep spelers die met een goed eindschot zomaar in de top van het klassement uit kunnen komen.

Met twee GMIs zou je haast denken dat die twee de dienst wel uit gaan maken maar niets is minder waar. Het ontbreken van een grotere groep grootmeesters maakt dat de meer modale dammers kans zien het toernooi van hun leven te spelen. Bassirou Ba, niet in topvorm dat is wel duidelijk, lijkt inmiddels met vier remises niet meer op toernooiwinst te mogen rekenen. Samb daarentegen is gisteren koploper geworden na zijn puntendeling tegen titelverdediger Niami en het verrassende verlies van Steven den Hollander tegen Gijs Schoenmakers.

Vier spelers staan nu op 11 punten, Samb als de grote favoriet is nummer een. In 1991 en 1999 won hij het toernooi al en zijn status maakt natuurlijk wel dat de meesten hem als toernooiwinnaar getipt hebben. Maar het kan ook zomaar een eerste Chinese toernooiwinst worden. In dat geval moeten we onze kaarten zetten op Yifu Du, met prachtig spel heeft hij tot nu toe de meeste overwinningen weten te behalen (5) maar hij verloor (nipt) van Samb. Christian Niami wil zijn titel wel graag prolongeren en wat zou het zijn als een Limburger weer eens zou winnen in Brunssum dat is niet meer gebeurt sinds John van den Borst in 1987. Gijs Schoenmakers moet dan in de laatste twee ronden wel een prestatie van formaat af gaan geven maar iedereen in Limburg gunt hem dat natuurlijk van harte.

Bij de vijf achtervolgers op een punt achterstand zien we ook nog Theo Schippers die onopvallend naar de top is geslopen. In het groepje dat nog hoopt op een podium plaats bevinden zich ook Stempher, den Hollander, Ba en het Chinese supertalent Chen.

Het gaan nog twee spannende dagen worden in Brunssum, vandaag om 12.00 uur de voorlaatste ronde en morgen zaterdag om 10.00 start de slotronde waarna om 16.00 uur het tornooi wordt afgesloten.

Publiek is van harte welkom in de Sporthal Rumpen in Brunssum.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Plan uw Kantoor

Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Bakkerij Smeets