De barmhartige Samaritaan

Dat Brunssum een voor mij jaarlijks repeterend hoogtepunt is, mag gerust boven alle twijfel verheven gesteld worden. Reeds lang tevoren betrap ik mezelf erop dat ik droombeelden heb: handenschudden met oude bekenden, de (ont)spanning voor de eerste partij en de lieflijke knuffel van Grote Bolle Gijs.

Als voorbereiding op het Grote Gebeuren prutste ik wat aan in Nijmegen en volgde ik het open toernooi in Rotterdam. Tijdens die laatstgenoemde bezigheid trof ik hem aan: de barmhartige Samaritaan. Vriend Jasper Daems was na enkele teleurstellende remises op stoom geraakt en trof nu Anastase Leclerc, wiens Franse naam zo mooi 'wederopstanding' betekent. Wie de neiging heeft om Anastases rugzak te controleren op basis van zijn verschijning, komt bedrogen uit. Zijn lange baard is namelijk Samaritaans. Nadat Jasper Anastase een loer had gedraaid, waren de heren in de volgende diagramstand beland:

Jasper, die de zwarte legers hanteerde, speelde met vaste hand 48-43! om zijn loer definitief te verzilveren, a tempo gevolgd door 50-44!! Dat zou baardmans leren! Geen ingewikkelde 6 tegen 2 maar een verlossende 4 tegen 1. Anastase, in de regel de rust zelve, sloeg beheerst x 1. Behalve Jasper weet waarschijnlijk niemand hoe zijn wenkbrauwen daarbij bewogen. Daarna zijn er geen zetten meer gespeeld. Ongelukkige 2-0 hoor ik u denken, maar onder de live borden ontwaarde ik een andere uitslag: 1-1. Volgens overlevering heeft Jasper nog kortstondig geweigerd, maar weigerde Anastase op zijn beurt dan nog te zetten.

Anastase, held, ik hoop dat er na Rotterdam en Nijmegen nog ruimte in je agenda is voor Brunssum. Je zou een waar geschenk zijn, de wederopstanding van de barmhartige Samaritaan.

Bert Woolschot
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving