Ronde 5: NDiaga Samb op titelkoers

Ndiaga Samb lijkt hard op weg om net als vorig jaar het Brunssumse damtoernooi op zijn naam te schrijven. Bauke Bies, de op veel te jonge leeftijd overleden Friese grootmeester en oud-wereldkampioen bij de jeugd, was de eerste die in Brunssum een dubbel liet aantekenen. Nadat hij in 1983 zijn eerste toernooizege behaalde herhaalde hij die stunt een jaar later om vervolgens in 1986 zijn derde toernooiwinst in vier jaar te voltooien.
De dubbele toernooiwinsten van Macadou N'Diaye in 2012 en 2013 liggen bij de meeste dammers nog redelijk vers in het geheugen.

Vandaag streden NDiaga Samb en de 15-jarige Arian Konstantinov tegen elkaar. De Russische dammer trok zich niets aan de reputatie van zijn tegenstander en dat zorgde voor een spectaculair verloop van de partij. Het was de enige grootmeester in het toernooi die uiteindelijk aan het lange eind trok en de overwinning pakte.

Frits Luteijn, de hoogstgeklasseerde Nederlandse daeelnemer, trok ten strijde tegen Nicolai Kychkin. Beiden hadden belang bij een zo goed mogelijk resultaat, alleen al om de koploper op de hielen te blijven zitten. De twee bleken aan elkaar gewaagd en ze bleven steken bij een puntendeling.

De achtervolgers profiteerden zo mogelijk van deze remise. Rob van Westerloo, die tot dusverre een bijzonder goed toernooi speelt, voegde na een overwinning op Marjory Feyt twee kostbare punten aan zijn score toe. In een vijf-om-vijf eindspel liet de jeugdige damster uit Ochten zich door een verraderlijk zetje van de wijs brengen.

Marjory heeft zojuist 15-24? gespeeld waarna 17-21 dodelijk is.

Ook Steven den Hollander maakte en sprongetje naar de hogere regionen. In Gerard van Velzen trof hij een tegestander die je niet zomaar even aan de kant schuift. Er kwam een dammeneindspel aan te pas en na 78 zetten werden kon Steven de gelukwensen in ontvangst nemen.

Martijn van Gortel, Gijs Schoenmakers en Tom Swelsen vinden we als hoogstgeklasseerde Limburgers terug op een gedeelde 8e plaats. Weerstandspunten zorgen in de voorlopige rangschikking voor de broodnodige schifting.

In de lagere regionen boekte Willemjn Verhoef haar eerste overwinning, al was daar een momentje van spontane damblindheid van haar eveneens jeugdige Tsjechische tegenstander voor nodig.
Gert Koopman, die gisteren mocht aantreden tegen zijn zoon Justin, lootte vandaag tegen zijn dochter Justine. Het spelen tegen je eigen kinderen is nou niet bepaald de reden om in te schrijven voor een toernooi ver van huis. Het lot is evenwel onverbiddelijk. Anders dan je zou verwachten maakten beiden er ook vandaag weer een ellenlange partij van, en opnieuw werden de punten ouderlijk gedeeld. Het kan verkeren.

Na 5 ronden begint er al enige tekening in de subklassementen gekomen. Bij de senioren (55+-ers) gaat Frits Luteijn aan de leiding, maar in Peter van der Stap, Tjalling van de Bosch, Harry van de Vossen en Anton Schotanus vindt hij genoeg zware concurrentie voor de ereprijzen.

Rudi van Velzen en Remco Korteland leiden bij de junioren.

Bij de aspiranten blijft Arian Konstantino ondanks zijn verlies tegen Samb aan de leiding met twee punten voorsprong op Ivar Smijers.

Marianna Fedorova, Alina Kardashevskaia en Marjory Feyt voeren gedrien de ranglijst aan bij de groep pupillen.

Bij de dames steekt Aianika Kolodeznikova met 7 punten met kop en schouders boven de andere kandidaten uit.

Bij de Limburgers maken de eerdere genoemden Martijn van Gortel, Gijs Schoenmakers en Tom Swelsen op dit moment de dienst uit. De achtervolgers volgen op een puntje achterstand.

Bij de groep rating-tot-900 staan maar liefst 10 dammers gezamenlijk op de eerste plaats met elk 4 punten. Luc de Kruijjf heeft op dit momen het beste weerstandspuntentotaal.

Harry van de Vossen voert het klassement aan bij de rating-900-tot-1100. Hij heeft 7 punten verzameld, een meer dan een groep van zes achtervolgers.

Bij het verenigingsklassement tenslotte doet het kwartet Van Stigt Thans goede zaken. De vier hebben 29 punten verzameld, een meer dan de vier besten uit de groep Yakoetsk.

De volledige subklassementen kunt u hier bekijken.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving