Koud h?

De afgelopen week moest ik steeds denken aan de dammers in Nijmegen. Het Nijmegen Open 2019 zal ongetwijfeld de boeken in gaan als het heetste zomertoernooi aller tijden. Ik hoop maar dat de temperaturen in de Jan Massinkhal nog enigszins binnen de perken bleven, maar ik ben bang dat het zweten geblazen was.

In het verleden hebben we ook heel wat warme Brunssumtoernooien meegemaakt. Berucht was wat dat betreft de speelzaal In t Ven: lage plafonds, krappe speeltafels en dus hoge temperaturen. Ook vorig jaar was het warm, het overvolle zwembad op camping De Hitjesvijver was dagenlang het zichtbare bewijs.

Een toernooi in augustus is overigens geen garantie voor dammen in tropische omstandigheden.

Regelmatig regende het pijpenstelen, wat vooral in het Delta College een probleem was: de speelzaal en de bar waren daar gescheiden door het schoolplein, zodat een koffie en een colaatje halen daar gegarandeerd leidde tot een nat pak en aangelengde drankjes.

In de zomer van 2016 was het koud. Nachtvorst op de camping zorgde voor heel wat ongemak. Met bevroren tenen en klappertandend vroeg en kreeg titelkandidaat Ron Heusdens asiel in de caravan van Aat Verhaar, maar ondanks dat moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats (wellicht huilde hij daarna hete tranen).

Dammen is sowieso meer een wintersport. De nationale competitie loopt van oktober tot maart en dan hebben we geen last van hittegolven (tenminste, voorlopig nog niet). In een van mijn eerste seizoenen bij het eerste team van DV Schaesberg speelden we eens een uitwedstrijd in Utrecht. Het was december, stervenskoud, maar we wonnen met 18-2 dus de stemming was hartverwarmend goed. Na de nodige overwinningsdrankjes gingen we eindelijk weer huiswaarts. Tijdens het wachten op de bus moest een van ons opeens nodig plassen. Wat te doen? Te weinig tijd om terug te gaan naar het speellokaal dus de desbetreffende speler zocht stiekem een struikje op en deed een snelle plas. Jammer genoeg had hij een jongedame die haar hondje aan het uit laten was over het hoofd gezien. Zij liep langs, wierp een korte blik op de plasser en zei koeltjes: Koud h?.

PS: Wie als eerste raadt welke speler het plasincident overkwam, krijgt een ijskoud of gloeiend warme consumptie van me!
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Cafe-zaal Rumpener Beemden

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving