Jesse van Beek soleert naar de leidende positie

Na de ronde van zondag, die we genoeglijk een tussenronde mogen noemen, werd vandaag de strijdbijl weer in alle hevigheid opgenomen. Vandaag moesten er posities worden ingenomen. De komende dagen immers gaat het erom spannen wie voor een hoge klassering in aanmerking kunnen komen, dus ook wie er kanshebbers zijn voor de hogere plaatsen op de ranglijst. Ervaring leert dat in de laatste ronden door veel dammers op zeker wordt gespeeld, maar dat kan natuurlijk alleen wanneer je in de voorgaande ronden voldoende basis hebt gelegd om die safe-playing situatie in te kunnen gaan. Consolideren kun je pas als er iets te consolideren valt.

Vandaag, ronde vier. Jesse van Beek, de jongste van het leidende trio, mocht het opnemen tegen Kaspar Heijen, in normale doen een van zijn clubgenoten van WSDV Wageningen. Vandaag stond die kameraad niet centraal. Integendeel. De dammers hadden er duidelijk zin in. Vanuit een partie Bonnard kreeg de witspeler het flink op zijn zenuwen. Een geweldige afruil, ingezet door van Beek, resulteerde in een 7-om-7-stelling die met een finesse volledig uit is.
Er volgde nog 37.39-33 31-37 38.33-28 37-41 39.28-22 41-46 40.22-17 46x19 41.17-11 19-32 42.43-39 32-16 43.11- 6 36-41 44.47x36 26-31 45.36x27 16x 1 Een kanppe zege voor van Beek.

De twee toppers, Ron Heusdens en Bé Eggens, begonnen heel voorzichtig aan hun partij. De opening was niet echt een aanvulling op de geldende theorie, maar dat weerhield de vechters er niet van om drieeneenhalf uur aan het bord gekluisterd te blijven in een poging een variant te vinden die naar de volle winst leidde. Die winstgang werd door geen van beiden gevonden.

De achtervolgers grepen vandaag hun kans om de achterstand op Heusdens te verkleinen. Kalmakov, Getmanski en Anton van Berkel wonnen hun partij, al had de een daar wat meer tijd voor nodig dan de ander. Van Berkel kon na drie uur de gelukwensen in ontvangst nemen nadat hij zijn tegenstander Sjoerd ten Brinke in een positioneel toch al hopeloze stelling combinatief afstrafte.

Kalmakov had tegen Rein van der Wal aanzienlijk meer inspanningen moeten leveren en ook Jozef Linssen gaf zich tegen die andere Russische grootmeester Getmanski niet zomaar gewonnen. Uiteindelijk bleven de grootmeesters aan de winnende hand.

Fabian Snijder voegde zich vanmiddag bij het achtervolgende groepje van acht man die de leider op één punt volgen. Snijder hoefde maar dertien serieuze zetten te doen, toen ging zijn tegenstander in de fout en de afwikkeling was een kwestie van techniek.

Mike Koopmanschap pakte vandaag zijn eerste overwinning. Helaas ging dat ten koste van een van zijn dammende neefje, naamgenoot en clubgenoot. Ook Jean-Marc Ndjofang proefde vanmiddag voor het eerst het zoet der overwinning. Voor Klaas Mondria en Berrie Bottelier kon de middag niet meer stuk. Na drie opeenvolgende nederlagen konden zij vandaag voor het eerst worden gefêteerd.

Voor morgen staan de volgende topduels op het rooster: Jesse van Beek tegen Andrey Kalmakov, Limburger Peter Swelsen treft Alexander Getmanski,. Michel
Stempher speelt tegen Fabian Snijder.
Bé Eggens treft de Malinees Drame, en in een Nederlands onderonsje mogen Anton van Berkel en Ron Heusdens voor spetterend vuurwerk gaan zorgen. Duitser Igor Tschartoriiski mag Martin van Dijk het damleven zuur gaan maken (en hij zal dan doen oook) en de jeugdspelers, ook al clubgenoten in dagelijkse doen, Derk-Jan Riesthuis en Sjuul Verheij gaan onderling uitmaken wie de aansluiting bij de leiders gaat behouden.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Cafe-zaal Rumpener Beemden

Civa - Scholing Zuid-Limburg

Bakkerij Smeets

Plan uw Kantoor