Winstpartijen zijn vandaag schaars

Vandaag was een van die toernooidagen waarop overwinningen schaars zijn. Op zich geen vreemd verschijnsel. Nadat in de eerste dagen als gevolg van de toepassing van het Zwitsers systeem al een eerste schifting in het slagveld is aangebracht, komt na ronde 4, ronde 5 de fase waarin de mensen die op dat moment de kop van de ranglijst vormen (meestal de toch al wat sterkere spelers) elkaar eenvoudigweg niet meer kunnen ontlopen. Veelal hebben de kanshebbers voor de hoge klasseringen dan hun posities reeds ingenomen.

Wil natuurlijk niet zeggen dat de nummers 1 tot en met 10 van vandaag ook in die volgorde straks de prijzen zullen gaan verdelen, tenminste… er is geen enkele logica die een dergelijke bewering zal staven. Mocht iemand hierover wat nadere details willen weten, klamp Gijs Schoenmakers maar eens aan, neem een uurtje de tijd en je weet er daarna bijna alles van.

Terug naar de toernooizaal. Veel remises vandaag zoals gezegd, maar beslist niet allemaal salonremises. Natuurlijk, die zitten erook tussen, maar de meeste partijen zijn toch uitgevochten met het mes op tafel, dambord om de juiste toon aan te slaan.

Theo Schippers en Be Eggens namen de volle vier uur voor hun partij, voordat ze elkaar begripvol in de ogen keken en tot een puntendeling besloten.

Om de een of ander onbekende reden had ik gisterenavond een gevoel dat Mike Koopmanschap bijeen evt. puntendeling van de koplopers, zich wel eens bij de leiders zou gaan voegen. Hij zou wel moeten winnen van onze Duitse damvriend Clemens Crucius. En zie, Mike heeft vandaag inderdaad de volle winst gepakt.

Michel Stempher en Sjoerd ten Brinke hielden het na twee uur dammen voor gezien. Na exact veertig zetten tekenden de strijders de vrede.

Ook de jeugdige Anton Permyakov voegde weer een punt aan zijn score toe. Het groepje dammers uit Jakoetsk brengt sfeer in de toernooizaal, en ze zorgen door hun optreden voor voldoende spanning op de borden. Het zijn niet zomaar wat huisdammers die even naar Holland reisden om daar eventjes aan een EK mee te doen. Verre van dat zelfs. Dave Bleeker weet er intussen ook meer van.

Marcel Monteba en Limburgs kampioen Brion Koullen namen vanmiddag een halve rustdag. Ook hier precies veertig zetten en geen hap meer. Remise dus.

Jasper Daems en Igor Tschartoriiski, zelfde laken een pak, zij het dat de witspeler de 41e zet, een slag, pro forma nog even uitvoerde, maar de puntendeling leek voor de oppervlakkige toeschouwer een salonremise.

Dat kan niet gezegd worden van de partij tussen Martijn van Gortel en Gijs Schoenmakers en evenmin van het duel tussen provinciaal dammer Joop Verstappen uit het Midden-Limburgse Boukoul en internationaal grootmeester Andrej Kalmakov uit wereldstad Tver. In beide gevallen eindigde de partij weliswaar in remise, maar de rubriekschrijvers kunnen zich de komende dagen met hun analyses op beide partijen stukbijten.

Steven Wijker mocht vandaag het zoet der overwinning smaken en daarmee zijn achterstand op de leiders met een puntje verminderen, feit blijft dat hij nog altijd op grote achterstand van de toppositie verwijderd is. Even twee punten in vier partijen wegwerken is een hele opgave.
We zullen zien waar het schip strandt.
Morgen gaat alle aandacht uit naar de topduels tussen Michel Stempher en Be Eggens en die tussen Mike Koopmanschap en Theo Schippers. En met die opmerking wil ik de strijders aan de 61 andere borden beslist niet te kort doen.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Ons Gastvrije Brunssum

Plan uw Kantoor

Bakkerij Smeets

Damboeken.nl