Schifting op tweederde van het toernooi

Bijna ongekend.

Met een puntentotaal van 11 uit 6 gaat Theo Schippers op tweederde van Brunssum Open 2008 als enige aan de leiding. Terwijl buiten het kwik opliep tot ver boven de 25 graden, stond vandaag in het damtoernooi als smaakmaker het duel tussen Schippers en Marcel Monteba op het programma. De toeschouwers die ook vandaag weer in redelijke aantallen de weg naar de sporthal hadden weten te vinden, verwachtten veel van deze titanenstrijd. Het is inderdaad een partij geworden om van te smullen. In de animatie kunt u het overheerlijke gerecht voor uw ogen laten afspelen. U zult daarbij al heel snel tot de conclusie komen dat beide spelers op scherp stonden en dat ze er niets voor voelden om zomaar even naar een vlakke remise te schuiven. Integendeel dus. Onder het toeziend oog van Harm Wiersma kreeg Theo steeds meet vat op de stelling en toen de druk maximaal was opgevoerd leek de zege binnen handbereik. Oordeelt u zelf.

Geen van de directe achtervolgers kon tegen dit geweld op. De meeste partijen in de top van het klassement eindigden in puntendelingen, maar ook hier is het begrip salonremise niet van toepassing geweest. De spelers hebben er echt alles aan gedaan om voor de winst te gaan. Dat lukte bij een enkeling. Andrey Kalmakov, intussen op een achterstand van twee punten van het gisterenmorgen nog leidende trio, kwam tot winst en hij blijft Theo op twee punten volgen. Ook Ricardo Pierre pakte de volle buit.

Steven Wijker, de derde van het leidende trio, bezet na de zesde speeldag de ongedeelde tweede plaats met 10 punten. Achter hem volgt nu een grote groep van maar liefst 9 personen die met 9 uit 6 in de wachtkamer zitten, hopend op een misstap van de nieuwe leiders. Daarachter weer komt een groep van 12 dammers die met een +2-score bogen op een succesvolle eerste toernooihelft.

De nummers n en twee van de ranglijst, Theo Schippers en Stevens Wijker, hebben in de vijfde ronde al tegen elkaar gespeeld. Een hernieuwde confrontatie staat het Zwitsers systeem niet toe. Daarom heeft de computer in ronde 7 de leider in het klassement gekoppeld aan Ricardo Pierre. Steven Wijker mag de aanval op zijn tweede stek verdedigen tegen Igor Tschartoriiski. Alle ingredinten voor opnieuw enkele duels op hoog niveau zijn weer volop aanwezig.

Maar er zijn meer dammers in Brunssum Open dan alleen de toppers. Elke deelnemer speelt voor wat hij of zij waard is, en ook degenen die alleen dammen voor de fun komen in de toernooizaal best aan hun trekken. En als je zo hier en daar een puntje bij elkaar kunt sprokkelen blijft het toch een leuke bezigheid. Ivar Jansen zal daar stellig anders over denken. Bij hem wil het scoren nog niet echt vlotten. Voor Tom Meurs, Stephan Jansen en Jeroen Huskens verdween vanmiddag eindelijk de nul in de kolom van het aantal overwinningen. Eindelijk een tweepunter op de scorelijst. Tom Meus genoot van oor tot oor van zijn eerste winstpartij in dit toernooi.

In de verschillende subklassementen komt er zo hier en daar enige tekening in de strijd. Bij het Limburgklassement is de situatie het meest duidelijk. Theo Schippers heeft hier de leiding stevig in handen. Bij de junioren heeft Niek Smeitink een punt voor op de achtervolgers, en bij de pupillen laat Janes Kromhout zijn collega's vooralsnog zijn hakken zien.
Bij de overige klassementen gaan twee of meer personen samen aan de leiding.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Proeflokaal Gorissen

Gemeente Brunssum

Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Plan uw Kantoor