PERSBERICHT: Daminterland in Brunssum

Onlangs gaf het organisatiecomite het volgende persbericht uit

Het organisatiecomit Brunssum Open is er met ondersteuning van de gemeente Brunssum in geslaagd om opnieuw een belangrijk damevenement naar Limburg te halen. Van 31 juli tot en met 2 augustus zal in Brunssum een daminterland plaatsvinden tussen een Nederlands vijftal en een selectie van Afrikaanse spelers uit Kameroen en Senegal. Aanleiding tot dit initiatief is dat het jaarlijkse Brunssumtoernooi dit jaar haar veertigste editie viert. Brunssum begon ooit, als eerste ter wereld, met een kleinschalig zomertoernooi voor talentvolle jeugdspelers. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een van de grootste en sterkste op de mondiale damkalender en is de formule van vakantievieren en dammen wereldwijd gekopieerd.

De interland tussen Nederland en Afrika is een strijd tussen het sterkste damland en het sterkste continent. Dammen is in Senegal en Kameroen een populaire volkssport en al sinds de jaren zestig brengen deze landen wereldtoppers voort. Het Nederlandse team zal daarom op volle oorlogssterkte zijn. Het vijftal bestaat onder meer uit Roel Boomstra en Jan Groenendijk die onlangs nog in ons land een tweekamp speelden om de wereldtitel. De 24-jarige Boomstra is met zijn wereldtitel de opvolger van Harm Wiersma die in 1984 als laatste Nederlander het hoogste mondiale podium betrad. Na ruim dertig jaar Russische hegemonie kwam de wereldtitel eindelijk weer in Nederlands bezit.

Naast de nummers een en twee van de wereld zullen ook veelvoudig Nederlands kampioen Alexander Baljakin, de kersverse Nederlands kampioen Martijn van IJzendoorn en internationaal grootmeester Wouter Sipma acte de presence geven. Voor de jonge Nederlandse ploeg is de interland een belangrijke testcase in de aanloop naar het wereldkampioenschap later dit jaar in Estland.

Het Afrikaanse team bestaat eveneens uit louter toppers. Kopman is Jean Marc Ndjofang uit Kameroen die in 2013 vice-wereldkampioen werd. Zijn landgenoten Thomy Mbongo , Leopold Kouogueu en Christian Niami zijn wat minder bekend maar eveneens gevaarlijke tegenstanders. De speler die het Afrikaanse team completeert komt uit Senegal en is veelvoudig WK-finalist Macodou Ndiaye.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Brunssum een belangrijk damevenement organiseert. Naast natuurlijk het jaarlijkse zomertoernooi vond in 1981 een matchpartij plaats tussen Harm Wiersma en de Witrus Anatoli Gantwarg waar vijfhonderd toeschouwers de weg naar de Brunssumse Brikke Oave wisten te vinden. In 1993 streden de vrouwen in Brunssum om de wereldtitel. Qua interlands is het de derde keer dat Brunssum optreedt als gastheer. In 2000 was er een match tussen een Nederlands B-team en Polen. De Nederlandse hoofdmacht speelde er voor het laatst in 2003 een interland tegen Rusland. De interland tegen Afrika bestaat uit totaal 3 wedstrijddagen en wordt gespeeld in de prachtige setting van het Brunssumse gemeentehuis.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Prins Hendriklaan 312  6443 AE Brunssum

Brunssum laat je genieten

Wapen Brunssum

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving